Cookies: På www.sf.se använder vi cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används.
Accepterar
 
Intervjuer med Guldbaggevinnarna
24:e januari

Intervjuer med Guldbaggevinnarna

Bioklubbens reporter Tove Dockson fick sig en pratstund med några av vinnarna på Guldbaggegalan. Läs reportaget här.

Ella LemhagenGullspiran tilldelades regissören och manusförfattaren Ella Lemhagen

Du verkar fortfarande vara väldigt chockad och tagen
Ja, om man är nominerad är man ju lite förberedd, även om man blir överraskad när man vinner. Men jag var ju inte ens nominerad, så när någon plötsligt sa mitt namn tänkte jag ”Va?! Jag skulle inte upp på den scenen, inte i år. Det stämmer inte!”

Gullspiran tilldelas en person som har gjort enastående insatser inom svensk barnfilm. Några särskilda barnfilmer som har betytt extra mycket för dig? Och har du några förebilder, vad gäller manus och regi inom svensk barnfilm?
Alltså grejen är såhär, jag betraktar mig egentligen inte som någon barnfilmsregissör. Jag ser bara mig själv som filmregissör, som ibland har gjort filmer med barn i. Men jag skiljer inte barnfilm från annan film.

När jag själv var barn, var Hugo och Josefin en av de filmer som jag älskade mest. Det gör jag fortfarande. Och såklart alla Olle Hellbom-filmerna.

Det var ju lite kul att just Samuel Haus, allas vår Tsatsiki, delade ut Gullspiran.
Ja! Och jag var kanske lite korkad som inte anade något, för jag visste ju att han skulle dela ut pris. Men jag kopplade inte alls ihop det där.

Har ni någon kontakt idag, du och Samuel?
Inte direkt, men vi stöter ju på varandra ibland.

Hur ska du fira det här?
Jadu, eftersom jag inte hade någon aning om det här, har jag inte dragit ihop något gäng. Men man har ju några bekanta här, så jag får väl slå ihop mig med de andra vinnarna.

Vilket är ditt första eller starkaste biominne?
Det minns jag jättetydligt! Det var när jag såg Djungelboken. Jag sov mig igenom nästan hela filmen. Men jag minns att jag var vaken i början, sen sov jag tills elefanterna kom. Då vaknade jag, tittade, sen somnade jag om igen.

Guldbaggen för bästa dokumentärfilm gick till Searching för Sugar Man av Malik Bendjelloul

Malik BendjelloulHur känns det här, att vinna pris för Bästa dokumentärfilm?
Det var roligt. Det är alltid roligt att vinna pris! Det är alltid mycket roligare att vinna pris, än att inte vinna pris.

Har det varit en nervös dag?
Ja, det har varit en nervös dag, även om jag har sovit större delen av dagen. Jag har hamnat i fel dygnsrytm!

Jag trodde du skulle ha packat väskorna och vara på väg till Oscarsgalan vid det här laget. Kul att du inte hunnit åka iväg ännu, nu när du vann och allting!
Ja, det var hemskt roligt att få vara här!

Hur känns det att gå från att vara lite av en doldis-filmare i bland annat Kobra, till att bli en offentlig person?
Det känns ovant. Det är en särskild grej. Jag tror ingen riktigt vänjer sig vid det. Men jag är ju inte ”synlig” på samma sätt som en skådespelare eller sångare.

Searching for Sugar Man har ju onekligen blivit en succé. Hur kändes det när du gjorde dokumentären? Var det här något du hade vågat hoppas på?
Nej, så det här är väldigt skojigt. Det var en så pass primitiv och lång produktion. Jag visste liksom inte riktigt vart jag var på väg eller hur den skulle bli.

Och ett rätt ensamt arbete?
Ja, precis, haha!

Vilket är ditt första eller starkaste biominne?
Det minns jag inte. Men första gången jag var uppfylld av en film, var när jag såg Indiana Jones and The Last Crusade.


Johannes Brost och Benny AnderssonBästa manliga huvudroll Johannes Brost för rollen som Janne i Avalon

Det måste vara pirrigt att sitta i publiken en sådan här kväll!
Ja, men inte nervöst, utan mest intressant.

Hur känns det att ha kammat hem vinsten för Bästa manliga huvudroll?
Jag är så smickrad så! Och glad!

Kan du berätta lite, hur kom du in i Avalon-projektet?
Det var Axel Petersén som var ivrig att jag skulle vara med i filmen. Sen hade vi några möten, jag läste manus och tyckte det lät intressant.

Vilket är ditt första eller starkaste biominne?
När jag var liten bodde jag i Malmö och det man såg då var matinéer som gick på söndagar. Förfilmerna var ofta Helan och halvan, och det är vad jag minns som starkast.

Bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Raša i Äta sova dö

Nermina LukačHur har kvällen varit? Har du varit nervös?
Nej, inte förrän jag gick upp på scenen.

Hade du förberett något tal?
Jag hade inte förberett med något tal, utan tänkte ”Om jag vinner, går jag bara upp och säger någonting.” Men när jag vann och skulle gå upp på scenen kände jag bara ”Vad fan ska jag säga?!” Så jag tänkte ihop något lite snabbt, men det blev inte alls så som jag hade tänkt mig, utan en helt annan version.

Livet måste ha förändrats en hel del sen Äta sova dö, kom. Hur ser vardagen ut numera? Är den sig lik?
Den är sig lik, men jag har rest mer på ett år, än vad jag brukar göra. Annars är det som vanligt, förutom att folk springer fram till mig på gatan när de känner igen mig från filmen. De vill diskutera och kommentera filmen, men det är kul!

Kan du berätta lite, hur det gick till när du blev erbjuden den här rollen?
De förklarade och berättade vad filmen gick ut på. Då tänkte jag ”Okej, det låter intressant.” Sen fick jag läsa manus och tyckte det var ett jäkla bra manus. Då tackade jag ja!

Är du sugen på att fortsätta med skådespeleri nu?
Ja, det är klart!

Vilket är ditt första eller starkaste biominne?
Hm, säg nu inte detta till någon. Men när jag såg Twilight kände jag ”Åh, vilken film!”

Biopublikens pris gick till Sune i Grekland – All inclusive. Tove fick en pratstund med Morgan Alling.

Morgan AllingHur har det känts under kvällen? Har du varit nervös?
Nej, inte direkt, fast jag blev nervös varje gång det kom reklaminslag för Biopublikens pris, då högg det till. Samtidigt kände jag att vi har gjort en så jäkla bra film som publiken älskar, så vi har redan vunnit! Men när väl priset skulle delades ut och jag hörde de två första bokstäverna ”Su..” Det var magiskt! Det var jättehäftigt! Skitkul faktiskt!

Har du röstfiskat mycket i ditt nätverk inför ikväll?
Jag har ganska många fans både på Facebook och Instagram, som tycker om det jag gör, så det stödet har jag känt, absolut!

Filmen har verkligen blivit en publiksuccé! Redan under Juldagen och Annandag jul hade 72 960 biobesökare sett Sune i Grekland – All inclusive.
Ja, det är helt sjukt! Jag menar, det har varit utsålt nästan hela tiden, ända sedan premiären. Det är ju så vi konstnärer vill arbeta. Vi vill jobba för att nå ut till en publik, så de kommer och tittar på oss.

Trots en del kritik och delade åsikter om produktionen.
Just därför är ju segerns sötma ännu starkare och skönare, kan man väl säga. Det vi gjorde är inte samma sak som folk såg för tjugo år sedan, utan det här är en helt annan film; här, nu och idag. Sen om folk tycker det är bra eller dåligt, är helt upp till dem. Jag kan bara göra mitt bästa. Naturligtvis är det alltid så att hatkampanjer dras igång när man gör någonting nytt, men Claes Malmberg uttryckte det väldigt bra igår. Det är många som lever på att vara mobbare och det håller jag verkligen med om. Jag gillar inte det.

Var är Hannes Holm ikväll?
Hannes har bojkottat Guldbaggegalan sen han gjorde filmen Adam & Eva.

Ångrar han sig nu tror du?
Nej, det tror jag inte. Han är en stolt regissör och kreatör, som är hängiven konsten och filmen.

Var är filmens Sune, Håkan och Anna ikväll?
De är tyvärr inte med oss här ikväll, de är hemma och sover.

Intervjuade och fotograferade gjorde Bioklubbens reporter Tove Dockson

UTMÄRKT FILM

united kingdom

HÄR FINNS DINA BILJETTER!

I biljettautomaten köper du biljetter, betalar dina reserverade biljetter och hämtar ut biljetter du köpt.

Du kan använda betalkort, Företagsbiljetter, Presentkortet och registrera Bioklubbspoäng*. Snabbt och enkelt.
*Gäller bara på SF Bio. 

GILLAR DU BIO? GILLA OSS PÅ FACEBOOK!

BLI MEDLEM I FILMPANELEN

Bli medlem i Filmpanelen

I Filmpanelen får alla en chans att uttrycka sina åsikter om reklam och produkter.
Läs mer och bli medlem »

Tillgänglig bio

 

500-fel

400-fel