Cookies: På www.sf.se använder vi cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används.
Accepterar
 
En film om kärlek och mod
10:e mars

En film om kärlek och mod

Idag är det biopremiär för A United Kingdom. Bioklubben har träffat regissören Amma Asante för att prata om vad som händer när kärlek och mod går hand i hand.  

Seretse Khama (David Oyelowo), prins från Botswana, studerar i England 1947. Han är i slutet av sina juridikstudier, när han en kväll möter Ruth Williams (Rosamund Pike). Hon arbetar som kontorist och kommer från medelklassen. Och trots motstånd från både myndigheter och sina egna familjer, väljer de att gifta sig med varandra.

– Jag skulle inte säga att filmen handlar så mycket om hur de blir kära, utan vad som händer när de blir kära. Vad följderna och konsekvenserna av deras giftermål blir, säger regissören Amma Asante.

Amma Asante fick höra talas om den sanna historien om Seretse Khama och Ruth Willams, av sin gode vän David Oyelowo (som spelar just Seretse Khama i filmen).
Hon och David känner varandra sedan 18 år tillbaka. De lärde känna varandra precis när David Oyelowo var klar med sin teaterutbildning och Amma höll på med castingen till sin första tv-serie.

– David ringde mig en kväll och berättade att han hade läst en bok som hette ”Colour Bar” av Susan Williams. En bok som han blev kär i för fyra år sedan och nu under en längre tid hade försökt att göra en film av, säger Amma Asante och fortsätter:
– David ville skicka en bild på Seretse och Ruth och undrade om jag var intresserad av att göra en film om dem. Och det var första gången som jag hörde talas om den här historien.

Amma Asante berättar att hon själv förvånades över att hon varken kände till paret Khama eller Botswanas historia på det sättet. För hon tyckte själv att hon hade en hyffsat bra koll på Afrikas historia och historierna om Afrikas självständighet.

– Men detta kände jag inte till och det överraskade mig. Så jag blev väldigt nyfiken och ville veta mer om paret. Jag läste Susan Williams bok direkt och började göra research, berättar Amma Asante.

Och ju mer Amma Asante läste om paret Khama, ju mer frustrerad blev hon. Hur kunde det vara möjligt att två kontinenter, tre länder och tre regeringar kunde ha en sådan inverkan på något som ska vara ett högst personligt beslut? Vem du ska älska och var du ska bo.

– Idag lever vi i en polariserad värld där människor har olika ideal och idéer. Men det som är intressant med Seretse och Ruth är att de alltid kämpade för vad de trodde på med värdighet och lät kärleken visa vägen. De var modiga nog att lita på sin åsikt, säger Amma Asante.

Hur har det varit att arbeta med den här filmen?

– Tufft, på många sätt och vis. Men det var en väldigt, väldigt trevlig inspelning med härliga människor. Och Botswana är ett otroligt vackert land att filma i.

Har du haft kontakt med någon från familjen Khama under arbetet med filmen?

– Ja, med Seretse och Ruths barn, den nuvarande presidenten i Botswana. Han är deras andra barn, men förstfödde son. För att filma i Botswana måste du få tillstånd överallt. Så familjen Khama visste att vi var i landet och skulle spela in en film om presidentens far och mor. Och filmen visades för första gången just i Botswana i närvaro av president Khama och hela hans familj. Det var väldigt känslosamt för dem. Det var mycket stolthet, men också mycket sorg.

Amma Asante hoppas att biopubliken ska tycka att A United Kingdom är en intressant historia och bli inspirerade av vad som händer när kärlek och mod går hand i hand. Vad kombinationen av kärlek och mod kan åstadkomma.

Text: Tove Dockson
Foto: Henrik Hildebrandt 

MEDLEMSPROFIL

TYCK TILL!


Tyck till om vår framtida app!

Vi är i full gång med att vidareutveckla vår app. Hur skulle du vilja att den såg ut? Vilka funktioner vill du att den skall innehålla?
Ta chansen att tycka till!

500-fel

400-fel